11 mei 2015

bezoekjes aan de fysiotherapeut.

Kate en haar teentjes, daarmee wordt ze nu al een jaar achtervolgd. Vrijdag is het exact een jaar geleden dat ze haar 4 tenen brak.
We zijn niet bij de pakken blijven stilzitten, maar het is al een lange weg geweest. En ondanks dat ze eigenlijk alles kan, loopt ze nog steeds alleen los en dus niet met de andere whippets.  We merken dat haar pootje toch telkens gevoelig is als ze bijvoorbeeld achter de duiven hier in de tuin heeft gejaagd.  En ik merkte ook dat haar bespiering op de beide schouders niet gelijk is.
Dus zochten we een goede fysiotherapeut.  En die vonden we in Dierenarts Dr. Herbots.
http://dierenartsherbots.be
2 x per week rijden we met haar naar Gent.  Daar krijgt ze eerst een behandeling met ultrasound.


Deze behandeling dient om de weke delen soepeler te maken. Er zit wat botverkalking op de plaats van de operatie.  Maar die is nog week en dus is er nog verbetering bij elke behandeling. Dat is ook de reden dat ze af en toe nog mank loopt. Omdat die plek af en toe opzwelt na een inspanning.
Na deze behandeling volgt de loopband.
Hier gaat ze ongeveer 15 minuten op. Tempo en waterhoogte worden constant veranderd om haar alert te houden én om haar haar evenwicht te laten zoeken. Zo leert ze bewuster haar poot gebruiken.
Dit filmpje is het begin. Ze gaat de band op en die begint heel traag. Tegelijk wordt er ook water ingelaten.
Het 2e filmpje laat zien wanneer het water tot aan haar borst staat en ze tegen een goede snelheid loopt. 
Thuis traint ze elke wandeling met haar gewichtjes.
 In dit zakje zit ongeveer 130 gram lood.
Dat draagt ze 2 maal per dag een uurtje rond haar poot om zo de bespiering van de 'slechte' poot te trainen.

3 opmerkingen:

Annemarie. zei

Hoop dat jullie mooie meid weer 100 % in orde gaat zijn..aan jullie ligt het in elk geval niet, de zorg is perfect.

Monique zei

Fijn dat jullie een plekje gevonden hebben voor o.a. hydrotherapie, dat gaat hopelijk het verschil in bespiering oplossen, samen met de gewichtjes. Het valt me op dat de loopbanden in Belgie op een veel hoger tempo worden ingezet (ik zag het ook op het filmpje van Reefje, dat neem ik aan bij een andere behandelaar is geweest). Ik heb hydrotherapie met Chloe en met Hinde meegemaakt, bij twee verschillende dierfysiotherapeuten. en in beide gevallen lag het tempo veel lager (langzame stap). Apart wel he? Nu is het wel zo dat de therapeuten in NL allemaal dezelfde opleiding krijgen, dus vandaar dat ze hetzelfde doen, neem ik aan. Misschien is dat in Belgie net zo ;>)). Heel veel succes met Kate. Op een dag kunnen jullie alle ellende echt achter je laten!

Tinne zei

Deze dierenarts geeft zelf de opleiding aan de universiteit in Merelbeke.
Maar het probleem van Hinde was natuurlijk heel verschillend. Zij kon ook gewoon niet snel gaan.
Ik ben zeker heel tevreden. Ik zie resultaat en dat is het voornaamste :-) Of ze ooit coursing zal lopen heb ik mijn twijfels over. Helaas.