10 oktober 2016

Spannende tijden breken weer aan

Het is weer een tijdje geleden dat er een blog kwam.
Er was een heerlijke vakantie in Oostenrijk, maar dit nieuws is nog spannender.
We gaan ons 2e Moon Orchid nestje fokken, en wel met Dyllis, mama van het 1e Moon Orchid nestje!

Vandaag hebben we de stap naar het nestje alvast gezet : een bezoek aan de Universiteit van Merelbeke voor het uitgebreide hart onderzoek.  Het 2e onderzoek voor Dyllis. En sinds vorige keer is er niks veranderd en ze kreeg een 'positief fokadvies'. Ook Frank heeft een hart test gedaan en ook die is goed bevonden !
Ook Elaine en Cyrus, de honden van Annemarie, waren erbij. En ook deze 2 zijn prima in orde bevonden en zullen volgend jaar mama en papa worden.
Elaine tijdens het onderzoek - Duidelijk in goede handen
En terwijl Elaine op tafel onderzocht wordt, liggen Dyllis en Cyrus rustig hun beurt af te wachten alsof ze elkaar al jaren kennen.

Binnen 14 dagen staat de ogen test gepland. Die is verplicht vanwege de Nederlandse whippetclub en moet de erfelijke afwijking PRA (Progressieve Retina Attrofie) uitsluiten (en uiteraard wordt de reu hier ook aan onderworpen ! )
Maar niks staat ons dan nog in de weg om Dyllis te koppelen aan onze zorgvuldig uitgezochte reu !
En daar hebben we wat voor gereisd ! Naar Engeland (omdat we 2 reuen erg mooi vonden en niet konden kiezen) en naar Zweden (omdat daar nu eenmaal ook erg mooie reuen zitten !)
Maar tenslotte viel onze keuze niet op de Zweedse reu (die houden we waarschijnlijk voor Kate binnen 2 jaren) maar op deze prachtige Engelsman :
Moonlake My Way
Deze jonge man is gefokt door Gay Robertson en draagt dus de naam Moonlake. En iedereen die ons al enkele jaren volgt weet dat we ook een Moonlake hebben gehad, namelijk onze Bowie (Moonlake Making Sure)
Ch. Moonlake Making Sure
En wie Bowie heeft gekend weet dat hij een prachtige hond met een fantastisch karakter was.
Door deze reu te gebruiken kom ik redelijk terug bij de achtergrond van Bowie en dat vind ik erg fijn !
Buiten het emotionele is deze combinatie ook erg interessant !
Over 7 generaties hebben ze tesamen een COI (Coefficient of inbreeding) van 1,25% en een Ancestor loss van 20,1%.  Beide getallen zijn erg laag.  En beide honden op zich hebben ook een erg lage COI en Ancestor loss (Dyllis : COI van 1,14% met een ancestor loss van 29,9% en Frank : COI van 0,47% en een ancestor loss van  20,1 %).
Heel veel getallen, maar alleen door met whippets met een lage COI in combinatie met een lage Ancestor loss te fokken blijven onze whippets gezond !
Via onderstaande link komt u op de "Whippet Breed Archives" waar meer hierover is uitgelegd.
https://whippet.breedarchive.com/animal/pedigree_analysis?sire_id=238154&dam_id=124649

Dyllis is nu 7 maanden na de vorige loopsheid, en omdat we van mening zijn dat puppies beter gesocialiseerd worden in het voorjaar en zomer (omdat mensen dan gewoon meer buiten komen), hebben we besloten dit nest te doen zodra ze loops wordt, zodat de puppies begin 2017 geboren worden en dus rond maart / april naar hun nieuwe eigenaars kunnen.

We kijken er enorm naar uit en houden u via dit blog en via Facebook verder op de hoogte !






5 opmerkingen:

Sarah en Tom zei

Spannende tijden!! En dus toch nu al, super! Ben zoooo blij voor die mensen die al zoooo lang wachten op een pupje van bij jullie. Een hele mooie reu trouwens. Dat worden prachtpupjes! Heel heel veel succes Tinne en Marc! En wij mogen toch komen puppieknuffelen hé? <3

Tinne zei

Uiteraard mogen jullie komen knuffelen !

annemarie zei

Was een goede dag, met goede resultaten en ook heerlijk om ff bij te kletsen. Nu hopen op een prima dekking (maar ja, je bent dekmeesteres of je bent het niet),een fijne zwangerschap en als alles gaat zoals we hopen, zou ik heel graag het tweede Moonlake-nest helpen om ter wereld te komen (hoewel Dyllis dit zelf ook prima gaat doen). Mooie tijden op komst bij jullie!!

Virginie Busschaert zei

De eerste horde is genomen, een heel belangrijke. Nu is het afwachten geblazen, de lastigste periode, ik kan erover meepraten ;)

Chris Oris zei

Dat zijn zeer zeker spannende tijden voor jullie, alvast veel succes met dit nestje!