23 april 2016

Wat eten wij ?

Al heel lang ben ik erg geïnteresseerd in eten. Eten voor onszelf, maar vooral ook het eten van de honden.
Toen ik 25 jaar geleden mijn eerste hond uit het asiel haalde kreeg ze brokken. Want dat is toch wat een hond eet ?
Ook mijn eerste whippet begon op brok.  Maar na enige jaren en wat blaas stenen verder (met uiteraard een speciaal dieet tot gevolg) begon ik me meer en meer te verdiepen  in de voeding van de honden.  Niet zo veel later begon ik zelf te koken voor ze. En weer een tijdje later werd alles rauw gegeven.
Bowie, geboren in 2001 was onze eerste whippet die volledig rauw ging vanaf het moment dat hij bij ons kwam.  En sindsdien zijn we nooit meer terug naar brok gegaan.
De laatste jaren gaven we onze honden vooral de diepvries compleet voeding.  En de honden doen het er prima op.  Toch had ik het gevoel dat ik niet wist wat ze aten. Je geeft konijn, of rund, of fazant. Maar wat zit er precies in ?  Geen idee eigenlijk !
Sinds enkele weken ben ik overgeschakeld tot het zelf samenstellen van de maaltijden. En ik moet zeggen, het bevalt me prima !
Elke voormiddag, na de wandeling, bereid ik het eten :
50 gram Fytomix (een vreselijk stinkende maar gezonde mix),
 Een eetlepel geiten yoghurt voor de calcium.  Ze krijgen dagelijks ook een rauwe kippevleugel mét bot. En normaal ook een theelepeltje eirerschaal poeder door het eten. Maar omdat we niet genoeg eitjes eten om daarin dagelijks te voorzien geef ik voorlopig wat yoghurt bij tot ik een andere gemalen bot bron heb.
 Verder krijgen ze een variatie van 50 g lever (afwisselend paard, konijn, kip en rund).
En als hoofd bestand spiervlees (125 g voor Escada en 220 g voor Kate - de rest zit er zowat tussenin).  Hier ook weer afwisselend paard, rund, konijn, kalkoen, lam, geit ...Alles eigenlijk wat ik kan vinden en wat als echt vlees wordt verkocht (dus geen separaat vlees)
Hieronder kalkoen. Naar mijn mening té veel vel, dus niet voor herhaling vatbaar.

Maar zowel het paard (hieronder) als lam, rund en geit bevallen prima. Veel vlees en niet te veel vet.

een kleine hoeveelheid gepureerde groenten maken het geheel compleet.
 's Avonds heeft Marc de potjes maar in de  eetpotten van de honden te kappen. Wat diatomaceous earth (DE) en wat kruiden toevoegen
 En we hebben weer 4 zeer tevreden whippets :-)
En ik weet perfect wat ze eten ;-)3 opmerkingen:

annemarie zei

Dat ziet er heel zorgvuldig samengesteld uit. Mooi vlees.Is bot eigenlijk zelf gemakkelijk fijn te malen? Dat zou wel heel ideaal zijn maar ik heb geen keukenapparaten die dat kunnen..

Monique zei

Ja Tinne, dit is denk ik zo'n beetje het allerbeste wat je je honden kunt geven! Leuk dat je hier een blogje aan wijdt, leerzaam voor iedereen. En het is heel leuk om mee bezig te zijn, en de honden smullen van zo'n samengestelde maaltijd. Maar het lukt mij niet meer nu ik weer praktisch fulltime werk. Ik houd het daarom voor hier bij het diepvriesvlees, verder wel met vergelijkbare toevoegingen: geitenyoghurt, visolie, allerlei kruiden, verse groenten en groenlipmossel voeg ik hier toe aan hun dagelijkese rantsoen. En een keer per dag toch ook nog Arcanabrokken zonder granen. En gedroogde snacks zonder toevoegingen, en zelf gedroogde vis, lever etc. Een paar keer per jaar twee weken lang een probioticakuur in de vorm van poeder door het eten. Steeds meer mensen geven hun honden vlees.... en de gewone dierenartsen maar protesteren. Maar dat tij is niet meer te keren denk ik!

Tinne zei

Annemarie, waar ik mijn vlees bestel kan je blijkbaar ook eend en kippebot gemalen kopen. Dat ga ik volgende keer uitproberen.
Ik denk dat ze met 2 vleugels per dag + gemalen eierschaal wel voldoende calcium hebben. En ik heb van Dibo ook nog een pot staan met poeder 'BARF VitalComplete waarin kalk zit.
Mijn volgende bestelling is binnen een 14 tal dagen, dus dan weet ik meer over het gemalen bot :-)